Gå til indhold
Tilbage

JernbaneVIDEN: Gelsted Station - Gå ikke over sporet, der kommer tog...

Foredrag om stationsbyens fødsel og Gelsted Station

Billetter

Periode

29. september

Tidspunkt

19:30 - 21:00

Målgruppe

Voksne

Bliv klogere på samfundsudviklingen, som skabte grundlaget for de mange nye stationsbyer, der, ligesom Gelsted på Fyn, voksede frem i anden halvdel af 1800-tallet. Få en introduktion til den nye bys kendetegn og hør nærmere om Realdania By & Bygs igangværende restaurering af Gelsted Station i foredraget "Gelsted Station - Gå ikke over sporet, der kommer tog"

Stationsbyens fødsel

Købstæder, landsbyer, fisker- eller fæstningsbyer. I anden halvdel af 1800-tallet fik de gamle, kendte bytyper selskab af en ny opkomling: Stationsbyen. Drevet frem af jernbanen, industrialisering, andelsbevægelse og et opgør med købstædernes eneret på handel, opstod der i perioden hundredvis af stationsbyer over hele landet.

Bliv klogere på samfundsudviklingen, som skabte grundlaget for de mange nye stationsbyer, der, ligesom Gelsted på Fyn, voksede frem i anden halvdel af 1800-tallet, få en introduktion til den nye bys kendetegn og hør nærmere om Realdania By & Bygs igangværende restaurering af Gelsted Station.

” Det er umuligt at tænke sig noget så skønhedsforladt som disse Flækker”, sådan skrev forfatter og dramatiker Emma Gad i et indlæg i tidsskriftet Architekten i 1904, efter en togrejse, der havde ført hende gennem en række nyopståede stationsbyer i Vendsyssel. Her mente Emma Gad, at der var ”spredt en saadan Uhygge, at man vilde fortvivle ved Tanken om at skulle henleve et Liv paa et saadant Sted”.

 

Program

19.30 Velkomst

19.40 Danmarks stationsbyer – fra urbanisering til kulturarv, René Schrøder Christensen, Vicedirektør, forskning og samlinger

20.15 Pause med mulighed for at købe kaffe, øl & vand og snacks

20.30 Nyt liv til Gelsted Station, Per Troelsen, arkitekt og projektleder i Realdania By & Byg

20.45 Spørgsmål og svar

21.00 Tak for i aften

 

Gelsted Station

Gelsted Station fra 1908 på jernbanestrækningen mellem Odense og Middelfart, og er et meget intakt eksempel en klassisk bygningstype: Jernbanestationen. Forude venter en omfattende restaurering, der skal sikre, at den autentiske stationsbygning bevares for eftertiden, så den kan være med til at levendegøre fortællingen om jernbanens og stationernes rolle og betydning i Danmark gennem tiden. Læs mere om restaureringen af Gelsted Station

 

Praktiske oplysninger

  • Dørene åbner kl. 19.00.
  • Foredraget starter kl. 19.30-21.00
  • Der kan købes varme og kolde drikke i museets jernbanebar.
  • Der er tale om unummererede pladser

 

Billetter

Klubmedlem: 75 kr.*
Alm. billet: 100 kr.

*Som klubmedlem kan du købe billet med rabat, både til dig selv og en ledsager til klubpris.

Billetten giver adgang til museet hele dagen.

 

Realdania By & Byg

Realdania By & Byg er et datterselskab af foreningen Realdania. Gennem ejerskab af bygninger og arealer udvikler Realdania By & Byg visionerne for fremtidens byliv og opfører nybyggeri. Samtidig vedligeholder og supplerer Realdania By & Byg sin samling af historiske ejendomme, som hver især udgør enestående eksempler på arkitektur og byggeskik gennem 500 år. Læs mere om Realdania By & Byg

 

JernbaneVIDEN – Aspekter af jernbaner, tog og rejser

Danmarks Jernbanemuseum afholder hver efterårssæson en foredragsrække under titlen JernbaneViden. Her tilbyder vi foredrag til de særligt interesserede i mange forskellige aspekter af jernbaner og jernbanehistorie.
Vi inviterer eksterne eksperter, der har særlig viden om tekniske eller historiske emner.

Vi har tidligere præsenteret foredrag om forskellige emner som designet af IC3-toget eller danske ingeniørers involvering i anlæg af jernbaner i Iran eller tunnelanlæg i Bosporusstrædet.

 

Museet tilbyder

Vores produkter kan også købes på museet.