imgheader

Foredrag om Den Transiranske Jernbane

24. januar 2019
19.00-21.00

Danmarks Jernbanemuseum inviterer til foredrag om en danskbygget jernbane meget langt væk. Det drejer sig om Den Transiranske Jernbane, som i august 2018 har haft 80-års fødselsdag. Torsdag den 24. januar kl. 19.00 vil journalist og forfatter Morten Hansted fortælle om, hvordan det gik til, at danske ingeniører kom til at stå i spidsen for byggeriet af denne eksotiske jernbane i 1930’erne. Banen går gennem særdeles vanskelige bjergområder, og byggeriet regnes for en af de største danske ingeniørpræstationer nogensinde. Morten Hansted viser billeder fra byggeriet og medbringer også billeder af de tog, som de iranske shaher kørte rundt i på Den Transiranske Jernbane frem til den iranske revolution i 1979.

I forbindelse med jubilæet i august 2018 fik Morten Hansted en sjælden rundtur i den remise tæt på Teherans hovedbanegård, hvor de gamle vogne er gemt væk. Han var inde i flere af de togvogne, der blev brugt ved indvielsen af Den Transiranske Jernbane i 1938. I januar 2019 er det 40-året for den iranske revolution, og i foredraget trækkes derfor tråde fra byggeriet af Den Transiranske Jernbane i 1930’erne og til de spændinger, der 40 år senere banede vej for revolutionen i Iran og den sidste shahs fald.

Morten Hansted har gennem en årrække udforsket dansk-iranske relationer og er desuden forfatter til bogen ”Danske eventyr i Iran”, der udkom i maj 2017. Et af bogens kapitler handler om byggeriet af Den Transiranske Jernbane. Bogen kan købes i museets billetsalg.

Billetsalg

Medlemmer af Museumsklubben: 50 kr. inkl. billetgebyr. Medlemmer kan købe rabatbillet til både sig selv og én ledsager. Gyldigt klubkort skal fremvises ved køb.

Øvrige deltagere: 75 kr. inkl. billetgebyr.

Billetter købes via Billet.dk.