Gå til indhold

BaneDOK

BaneDOK" er en serie af artikler, der dykker ned i historiske begivenheder og udvalgte genstande fra museets magasin og arkiv. Disse artikler giver læserne en unik indsigt i jernbanens historie gennem interessante historier, detaljerede beskrivelser og fascinerende billeder.

En personlig beretning om anlæggelsen af de første jernbaner i Jylland og på Fyn

Danmarks Jernbanemuseum har erhvervet Rowans dagbøger fra perioden 1864-1872, hvilket udgør en enestående kilde til den tidlige danske jernbanehistorie. Læs mere om dagbøgerne her

50 år med Interrail i Europa

Interrailbilletten fylder 50. I 1972 kunne man for først gang købe en interrailbillet, der gav fri rejse med tog på tværs af landegrænser i op til en måned. Læs historien om Interrail her.

Data i DSB

Databehandling er foregået alle steder og til alle tider – men på forskellig vis. Bliv klogere på udviklingen her. 

 

Atter flygtningetog på europæiske strækninger

Det ukrainske jernbanevæsen har haft en omskiftelig historie præget af de skiftende politiske forhold. Nu kører der atter flygtningetog i Ukraine og på de europæiske strækninger- Læs historien om det ukrainske jernbanevæsen

Den trykte papirkøreplans tid ved at være slut, både her og i udlandet.

Den trykte køreplans æra som en litterær genre og horisontudvidende katalysator for rejsedrømme er forbi. Netop derfor er museets køreplansamling en guldgrube, som vi skal passe godt på. Læs mere om køreplanens lange historie og se film med Halfdan Höner, der giver et tilbageblik over køreplanens lange historie, formatets globale succes og de gamle planers betydning i dag. Læs mere her.

 

I efteråret 2021 erhvervede Danmarks Jernbanemuseum en ny museumsgenstand på ikke mindre end 13 meter!

Genstanden er mandskabsvogn fra Banedanmark. Den består af en almindelig 40-fods skibscontainer, som er udstyret med døre og vinduer og monteret på en flad godsvogn, som Banedanmark (dengang kaldet Banestyrelsen). Læs mere om mandskabsvognen her.

El-togsæt fra Alstom skal køre DSB ind i fremtiden

Franske Alstom skal tegne den landsdækkende togtrafik mange år frem. Togsættene fra Alstom kommer til at være rygraden i fremtidens togtrafik og skal efter planen levere ca. 100 elektriske togsæt fra 2024 og senere måske flere. Læs om hvorfor det nye indkøb er historisk og bemærkelsesværdigt her.

Barnekontrolafsnitsafklipper

Når billetkontrollørerne i dag går gennem toget og scanner rejsekort og elektroniske billetter, kan de glæde sig over, at billetsystemet har ændret sig markant siden jernbanernes begyndelse. Læs om rejsen fra papbilletter til elektroniske billetter her.

Genforeningen 1920-2020

I år er det 100 år siden for genforeningen af Sønderjylland med Danmark. Vi har samlet en række historier med fokus på jernbanedriften fra dagene i juni 1920. Læs med her.

5.000 nye billeder på Jernbanekilder.dk

Fotograf Lars Bjarke Christensen har overdraget 87.000 billeder til museet, hvoraf de første 5.000 nu er tilgængelige for alle på Jernbanekilder.dk. De mange fotos er taget indenfor de seneste 15 år og viser stationer og rullende materiel fra store dele af landet. Læs mere og se fotos her

Slut med damp

I dag, 15. maj 2020, er det 50 år siden, at det sidste dampfremførte ordinære godstog kørte. Læs historien her

Historier fra 2. verdenskrig 

I år er det 75 år siden 2. verdenskrig sluttede. Vi har samlet et par historier fra besættelsen med fokus på jernbanesabotage og de hvide busser. Læs med her.

Danmarks Jernbanemuseum - 45 år i Odense

Det var langt fra en selvfølge, at Danmarks Jernbanemuseum skulle ligge i Odense. Men 17. april 1975 åbnede museet i røg og damp ved et ambitiøst og veltilrettelagt program. Læs om åbningsdagen her.

Kunst til folket 

Johannes Elbek, forstander på Elbæk Højskole, fik idéen til verdens største kunstgalleri på de danske stationers ventesale. I 1936 kunne de danske togpassagerer opleve 650 forskellige kunstværker, når de rejste fra station til station. Læs hele historien her.

O. F. A. Busses karakterblade

Danmarks Jernbanemuseum opbevarer seks karakterblade fra Busses studietid på den tekniske højskole i Chemnitz (1868-1871). Der kunne ikke sættes en finger på hans opførsel og flid. Læs historien her.

Dagbogstegning af Storm P.

I museets arkiv findes et signeret dagbogsblad af Storm P., der fortæller historien om en stationsforstanders kone og evakueringsplanen for Esbjerg fra 1944. Se tegningen og læs historien om Dagbogstegningen af Storm P. fra 15. juni 1944.

Velkommen i samlingen

Hvilke genstande har museet indsamlet i 2019 - og hvorfor? Læs om nogle af de genstande, som kan ses på museet fra 8. februar til 17. marts 2020 i en særudstilling. 

Den første graviditetsuniform ved DSB

DSB har haft forskellige uniformssystemer til de ansatte. I 1973 blev der for første gang fremstillet uniformer med både herre- og damemodeller. I 1984 kom det store nybrud, da kollektionen nu også indeholdt en graviditetsuniform. Få hele historien

Hilsen fra Olsen-banden

I 1975 stillede DSB baneanlæg, bygninger og rullende materiel til rådighed til indspilningen af ”Olsen-Banden på sporet”. Som tak sendte Nordisk Film en meget stor hilsen til DSB. Denne hilsen befinder sig i dag i Jernbanemuseets samlinger. Få hele historien.

Kvit eller Dobbelt - gæt og vind

Lørdag den 7. april 1990 var et af emnerne "DSB's damplokomotiver 1900-1950" i den populære tv-quiz "Kvit eller Dobbelt". Se om du kan gætte de syv spørgsmål. Spørgsmål og vindernavne vil kunne ses her.

Murens fald og jernbanerne

I anledning af 30-året for murens fald den 9. november 1989 beskriver vi, hvilken betydning det havde for jernbanen. Læs om Murens fald og jernbanerne.

En epoke er slut

En epoke sluttede lørdag den 14. december. Her overførtes det sidste tog på Rødby-Puttgarden overfarten. Se billeder og læs En epoke er slut