Gå til indhold
Tilbage

Bøger

Af banen! DSBs Centralværksted i København

248,00 kr

Produktoplysninger

Forfatter Lise Astrup-Frandsen
Forlag Dansk Jernbane-klub, Københavns Bymuseum
Udgivelsesår 2007
Indhold 96
ISBN 978-87-87050-54-8

Togtrafikken er en del af det moderne samfund. Alle kender lyden af et tog, der i stor fart rumler af sted på skinnenettet, og har siddet i en togkupé og oplevet landskabet suse forbi. Langt færre tænker over det store apparat, der sørger for at holde togene i drift - som varetager den løbende vedligeholdelse og reparation, der skal sikre, at togdriften kører på skinner.

DSB's centralværksted på Otto Busses Vej i København har gennem næsten et århundrede været en fundamental del af bagscenen for de danske statsbaner. Det blev anlagt i 1909 som et imponerende kompleks af bygninger på et kæmpe areal i hjertet af hovedstaden. Togvogne og lokomotiver blev kørt herind til vedligeholdelse og reparationer, og der var ansat en bred vifte af arbejdere. Gennem årene har værkstederne dannet ramme om tusinder af menneskers arbejdsliv. Centralværkstedet fungerede som en lille industriby med egen kraftcentral og medarbejderboliger. I dag foregår meget af dette arbejde andre steder, og store dele af værkstedsområdet ligger øde hen.

Denne bog giver et indblik i det arbejdsliv, der har været på Centralværkstedet fra 1945 til i dag. Centralværkstedet ligner på mange måder andre store industriarbejdspladser, men havde alligevel som statslig arbejdsplads nogle særlige vilkår og forpligtelser. I dag er alt dette - i forbindelse med privatisering og udliciteringer - under stærk forandring. Bogen fortæller om arbejdslivet før og nu og samtidig om baggrunden for de store forandringer.