Gå til indhold
Tilbage

Bøger

Kampen om Himmerlandsbanerne

499,00 kr

Produktoplysninger

Forfatter Mogens Duus
Forlag Bane Bøger
Udgivelsesår 2013
Indhold 288
ISBN 9788791434389

Himmerlandsbanerne forbandt byerne Løgstør, Aars, Aalestrup, Hobro og Viborg. De blev indviet i 1893; den ene strækning anlagt som privatbane, den anden som statsbane. Banerne fik 25 gode år, inden trafikken forsvandt som dug for solen - eller rettere som benzin i en bilmotor - i begyndelsen af 1930'erne. Det første lovforslag om banernes nedlæggelse blev fremsat i 1935, men trods utallige forsøg på at komme banerne til livs, kørte det sidste tog først ad det slidte spor små 65 år senere. Afslutningen blev af pressen kaldt "Et offentligt svindelnummer".

Det var næsten profetisk at en lokal avis, i forbindelse med at persontrafikken mellem Viborg og Aalestrup hørte op i 1959, skrev: "Den, der engang påtager sig at skrive Viborg-Aalestrup banens historie vil, når han skal i gang med sidste kapitel, måske finde anledning til at undre sig over den forholdsvise ligegyldighed og lidenskabsløshed, egnens befolkning lagde for dagen. Muligvis vil han tage det som et - i øvrigt ikke ganske urigtigt - udtryk for, at banen havde mistet noget af sin betydning, men trænger han dybere ind i stoffet, vil han opdage, at han ikke kan klare sig med blot at fastslå denne kendsgerning".

Mogens Duus var selv involveret i kampen for Løgstørbanens overlevelse i 1990'erne og er netop med dette storværk om Himmerlandsbanerne og deres omskiftelige historie trængt dybt ind i stoffet og bag om de officielle forklaringer!