Gå til indhold
Tilbage

Hvordan en mærkedag for 50 år siden forandrede din togrejse for altid

Kategori

Nyheder

Oprettet

24. maj 2024

Introduktionen af DSB's banebrydende køreplan K74. Den 26. maj 1974 markerer en milepæl i DSB's historie med indførelsen af en helt ny type køreplan, kendt som K74. Denne køreplan revolutionerede dansk jernbanetrafik og satte nye standarder for togtransport i Danmark.

Den mest umiddelbare og mærkbare nyhed for de fleste passagerer var introduktionen af intercitytoget, der kørte efter faste minuttal. Dette betød, at intercitytog nu afgik på samme tidspunkter hver time, hvilket gjorde det markant lettere for passagererne at navigere efter togtiderne. Denne tilsyneladende lille ændring medførte en stor forbedring i togtrafikkens pålidelighed og brugervenlighed.

K74: Fremtiden for kollektiv mobilitet

Men K74 var ikke kun en forbedring i tidstabellerne. Det omfattede også en række andre initiativer, der gjorde den kollektive trafik til en stærkere konkurrent til biler og fly. Der blev indført nyindrettet materiel, som omfattede mere komfortable og moderne togvogne. Nye færger blev også en del af denne storstilede satsning, hvilket forbedrede forbindelserne mellem Danmark og udlandet. Desuden fik personalet nye uniformer, der var designet efter tidens trend, hvilket bidrog til en mere ensartet og professionel fremtoning af DSB.

K74: DSB's internationale indtog i TEE-Organisationen

På internationalt plan blev DSB med K74 en del af den prestigefyldte TEE-organisation (TRANS-EUROP-EXPRESS). Denne organisation havde til formål at forbedre togforbindelser mellem Europas hovedcentre og sikre høj komfort og pålidelighed. Den 26. maj 1974 markerede også starten på en ny æra for international togtrafik fra Danmark, da TEE MERKUR afgik fra København mod Hamburg, Köln og Stuttgart. Dette tog blev trukket af den imponerende MZ 1444 lokomotiv, hvilket illustrerede den teknologiske kapacitet og ambition bag K74-initiativet.

Et vendepunkt i Danmarks jernbanehistorie

K74 kan således betragtes som en mindre driftsrevolution for jernbanen i Danmark. Det var en køreplan, der ikke blot forbedrede den daglige transportoplevelse for de danske pendlere, men også placerede Danmark som en vigtig spiller i den europæiske togtrafik. Intercitytogene, der blev introduceret med K74, er stadig en central del af DSB's tjenesteudbud i dag, 50 år senere, og vidner om den varige indflydelse af denne banebrydende køreplan.

Den første TEE MERKUR-afgang fra København den 26. maj 1974. Det er mastodonten MZ 1444, der er trækkraft. Fotograf: Kurt Jeppesen 

Den første TEE MERKUR-afgang fra København den 26. maj 1974. Det er mastodonten MZ 1444, der er trækkraft. Fotograf: Kurt Jeppesen

Designprogrammet fra 1970’ernes begyndelse var en del af DSBs strategi for at imødegå den stigende konkurrence fra bil- og flytrafik. Det nye design med brune uniformer skulle signalere moderne, kundeorienteret virksomhed – antiautoritær i tidens ånd.  

Introduktionen af DSB's banebrydende Køreplan K74 26. maj 1974

Introduktionen af DSB's banebrydende køreplan K74 den 26. maj 1974

Seneste nyt