Gå til indhold

Nyt børneunivers på Danmarks Jernbanemuseum

De seks lokomotivvenner Koblingerne bor på Danmarks Jernbanemuseum sammen med en masse andre lokomotiver. Koblingerne er museets univers for børn, hvor lokomotiver bliver vækket til live, løser problemer og hjælper hinanden.

En stor dag med Koblingerne

Sæt allerede nu kryds i kalenderen den 10. og 11. september, hvor vi præsenterer Koblingerne ved et stort arrangement. Se de rigtige lokomotiver, løs opgaver og kør på museets egen strækning. Det bliver en festlig weekend med musik, skuespil og en masse aktiviteter for børn.

Prøv kræfter med kulkastning, lav Koblingerne i perler, bliv malet i ansigtet som en af Koblingerne og meget andet sjovt.

Gå på opdagelse i Lokomotivmester Busses værksted. Lokomotivmester Busse sørger for, at de seks søde lokomotiver har det godt og at de er klar til opgaverne på museet.

Se hele programmet her

Koblingerne

Koblingerne er en permanent del af Danmarks Jernbanemuseums formidlingstilbud til børn i alderen 3-7 år. De kommende år udvikler museet film, bøger, skuespil og meget andet, hvor Koblingerne er hovedpersoner. Fra i år kan museets gæster opleve Koblingerne på forskellig vis i alle skolernes ferier. Nogle gange som skuespil, andre gange via opgaver, der skal løses.

De seks koblinger

Koblingerne består af seks lokomotiver, der alle er i Danmarks Jernbanemuseums samling.

De seks figurer er:

  • Karen, der er modelleret efter damplokomotivet K 563
  • Odin, der har sin oprindelse i Danmarks første lokomotiv, men konkret er skabt efter museets kopi fra 2018.
  • Molly, der er modelleret efter motorvognen MO 1954.
  • Morten og Yrsa, der er tvillinger og har deres oprindelse i museets MY-lokomotiver MY 1101 og MY 1135. 
  • Køf, der har sin herkomst efter museets rangerlokomotiv af samme navn. 

Lokomotivmester Busse sørger for, at alt er som det skal være på museet og hjælper Koblingerne, når der opstår problemer. Busses navn er ikke tilfældigt. Det har sine rødder i den tidligste danske jernbanedrift, hvor Otto Friedrich August Busse var den første overmaskinmester. Senere blev hans søn, Otto Frederik August Busse, direktør for maskinafdelingen .

Hver figur har nogle helt enkle og relaterbare personligheder, som børn let kan genkende og forholde sig til. Koblingerne holder sammen og er alle gode venner. Nogle gange opstår der problemer, men når de blot hjælper hinanden, skal det hele nok gå.

 

Et univers børnene kan tage med hjem

Koblingerne findes på mange platforme, både som formidling på museet og som aktiviteter hjemme. Der udvikles løbende opgavehæfter, bliver udgivet bøger, produceret animationsfilm og meget mere. Koblingerne har også deres egen sang.

Til september åbner Lokomotivmester Busses værksted på museet. Det bliver et permanent tilbud, hvor børnene kan gå på opdagelse i Koblingernes univers samt løse helt enkle værkstedsrelaterede opgaver.

Koblingerne - Blade på skinnerne

Se den første film med Koblingerne