Gå til indhold

Sjovt børneunivers på Danmarks Jernbanemuseum

De seks lokomotivvenner Koblingerne bor på Danmarks Jernbanemuseum sammen med en masse andre lokomotiver. Koblingerne er museets univers for børn, hvor lokomotiver bliver vækket til live, løser problemer og hjælper hinanden.

Koblingerne

Koblingerne udgør en fast del af Danmarks Jernbanemuseums formidlingstilbud til de yngste besøgende.

Museet tilbyder altid aktiviteter med Koblingerne, som kan omfatte skuespil eller opgaver, der skal løses.

Vi arbejder kontinuerligt på at udvikle film, bøger, skuespil og andre kreative materialer, hvor Koblingerne spiller hovedrollen. På den måde skaber vi en sjov og lærerig oplevelse for vores mindste gæster.

De seks koblinger

Koblingerne består af seks lokomotiver fra Danmarks Jernbanemuseums samling, hver med deres unikke personlighed. Karen, Odin, Molly, Morten, Yrsa og Køf er alle gode venner, der holder sammen og løser problemer ved at hjælpe hinanden.

  • Karen er modelleret efter damplokomotivet K 563
  • Odin har sin oprindelse i Danmarks første lokomotiv, men konkret er skabt efter museets kopi fra 2018
  • Molly er modelleret efter motorvognen MO 1954
  • Tvillingerne Morten og Yrsa har deres oprindelse i museets MY-lokomotiver MY 1101 og MY 1135
  • Køf er baseret på museets rangerlokomotiv af samme navn. 

Lokomotivmester Busse

Lokomotivmester Busse sørger for, at alt er som det skal være på museet og hjælper Koblingerne, når der opstår problemer. Busses navn er ikke tilfældigt. Det har sine rødder i den tidligste danske jernbanedrift, hvor Otto Friedrich August Busse var den første overmaskinmester. Senere blev hans søn, Otto Frederik August Busse, direktør for maskinafdelingen. 

Et univers børnene kan tage med hjem

Koblingerne er tilgængelige på mange platforme, både på museet og derhjemme. Vi udgiver opgavehæfter, bøger, animationsfilm, sange og mere.

En central del af universet er Lokomotivmester Busses værksted, som ligger på Danmarks Jernbanemuseum. Det er et lege- og læreområde for børn, hvor man kan gå på opdagelse i Busses værktøj, prøve hans kontroltavle, køre med hans modelbane og meget andet.

Besøg Koblingerne på deres egen hjemmeside

Koblingerne.dk kan børn møde de seks Koblinger og lære dem bedre at kende. De kan også se film, downloade tegneark og opgavehæfter samt lære mere om de rigtige lokomotiver, der inspirerede Koblingerne.

Koblingerne.dk er en hjemmeside i udvikling, hvor vi løbende tilføjer nyt indhold for at gøre mødet med jernbanehistorien sjovt og lærerigt for børnene.

Film med Koblingerne

Koblingerne bor på Danmarks Jernbanemuseum sammen med en masse andre lokomotiver. Koblingerne elsker at gå på opdagelse, de elsker at hjælpe til og de elsker at være udstillet, så museets gæster kan se dem.

Se de sjove film med lokomotivvennerne på Koblingerne.dk

1. Koblingerne og blade på skinnerne 
2. Koblingerne og den sorte røg 
3. Det knækkede tandhjul 
4. Det store rod 

 

Sange

Koblingernes sang

Der er brug for alle

Busses Rap

Alle sange ligger på Spotify. 

Udviklingssamarbejde 

Danmarks Jernbanemuseum har udviklet Koblingerne i samarbejde TEATERET DER GIK I SORT. Teateret blev grundlagt af Brian Wetterstein i 2011 med et ønske om at skabe forestillinger, der inddrager og går i dialog med publikum. TEATERET DER GIK I SORT er fast samarbejdspartner med Danmarks Jernbanemuseum og har i flere år stået for at skrive og opføre sjove og spændende skuespil blandt museets mange lokomotiver.

Masser af sjove aktiviteter med Koblingerne 

Den 3.-4. maj 2025  åbnes dørene atter for to dage med kørsler, leg, quiz, perler og meget mere, når vi holder En stor dag med Koblingerne på Danmarks Jernbanemuseum. Kom ud at køre med én eller flere af de søde Koblinger på museets egne skinner - vi kører både med damp og diesel begge dage. 

Der er altid sjove aktiviteter med Koblingerne på museet.