Gå til indhold

BaneDOK

Genforeningen 1920-2020

I år er det 100 år siden for genforeningen af Sønderjylland med Danmark. Vi har samlet en række historier med fokus på jernbanedriften fra dagene i juni 1920. Læs med her.

5.000 nye billeder på Jernbanekilder.dk

Fotograf Lars Bjarke Christensen har overdraget 87.000 billeder til museet, hvoraf de første 5.000 nu er tilgængelige for alle på Jernbanekilder.dk. De mange fotos er taget indenfor de seneste 15 år og viser stationer og rullende materiel fra store dele af landet. Læs mere og se fotos her

Slut med damp

I dag, 15. maj 2020, er det 50 år siden, at det sidste dampfremførte ordinære godstog kørte. Læs historien her

Historier fra 2. verdenskrig 

I år er det 75 år siden 2. verdenskrig sluttede. Vi har samlet et par historier fra besættelsen med fokus på jernbanesabotage og de hvide busser. Læs med her.

Danmarks Jernbanemuseum - 45 år i Odense

Det var langt fra en selvfølge, at Danmarks Jernbanemuseum skulle ligge i Odense. Men 17. april 1975 åbnede museet i røg og damp ved et ambitiøst og veltilrettelagt program. Læs om åbningsdagen her.

Kunst til folket 

Johannes Elbek, forstander på Elbæk Højskole, fik idéen til verdens største kunstgalleri på de danske stationers ventesale. I 1936 kunne de danske togpassagerer opleve 650 forskellige kunstværker, når de rejste fra station til station. Læs hele historien her.

O. F. A. Busses karakterblade

Danmarks Jernbanemuseum opbevarer seks karakterblade fra Busses studietid på den tekniske højskole i Chemnitz (1868-1871). Der kunne ikke sættes en finger på hans opførsel og flid. Læs historien her.

Dagbogstegning af Storm P.

I museets arkiv findes et signeret dagbogsblad af Storm P., der fortæller historien om en stationsforstanders kone og evakueringsplanen for Esbjerg fra 1944. Se tegningen og læs historien om Dagbogstegningen af Storm P. fra 15. juni 1944.

Velkommen i samlingen

Hvilke genstande har museet indsamlet i 2019 - og hvorfor? Læs om nogle af de genstande, som kan ses på museet fra 8. februar til 17. marts 2020 i en særudstilling. 

Den første graviditetsuniform ved DSB

DSB har haft forskellige uniformssystemer til de ansatte. I 1973 blev der for første gang fremstillet uniformer med både herre- og damemodeller. I 1984 kom det store nybrud, da kollektionen nu også indeholdt en graviditetsuniform. Få hele historien

Hilsen fra Olsen-banden

I 1975 stillede DSB baneanlæg, bygninger og rullende materiel til rådighed til indspilningen af ”Olsen-Banden på sporet”. Som tak sendte Nordisk Film en meget stor hilsen til DSB. Denne hilsen befinder sig i dag i Jernbanemuseets samlinger. Få hele historien.

Kvit eller Dobbelt - gæt og vind

Lørdag den 7. april 1990 var et af emnerne "DSB's damplokomotiver 1900-1950" i den populære tv-quiz "Kvit eller Dobbelt". Se om du kan gætte de syv spørgsmål. Spørgsmål og vindernavne vil kunne ses her.

Murens fald og jernbanerne

I anledning af 30-året for murens fald den 9. november 1989 beskriver vi, hvilken betydning det havde for jernbanen. Læs om Murens fald og jernbanerne.

En epoke er slut

En epoke sluttede lørdag den 14. december. Her overførtes det sidste tog på Rødby-Puttgarden overfarten. Se billeder og læs En epoke er slut